Stichting Freetech50

video: © Sjalot vormgeving en animatie

Stichting Freetech50 - het idee

Ten tijde van het ontstaan van de Freetech50 in 2014 bestond er al 10 jaar succesvol een internationale 50cc Classic Eurocup. Deze klasse was door een aantal rijders zelf opgezet uit onvrede over de tot dan toe geboden internationale rijmogelijkheden. Het liet zich echter aanzien dat deze klasse op den duur zou gaan krimpen door de leeftijd van de rijders. Maar diezelfde classic rijders zijn wel fanatiek 50cc liefhebbers en ze hoopten op een oplossing om meer en jeugdiger rijders te trekken.

Het idee voor de Freetech is voortgekomen uit het Italiaanse idee om een technisch vrije raceklasse op te starten. Toen dit idee niet van de grond bleek te komen vanwege een te grote ambitie, heeft het bestuur van de Classic50 Eurocup dit “Freetech” idee gecombineerd met de wens om nieuwe 50cc rijders te interesseren. Aangezien de Classic50 eurocup al een paar jaar succesvol een raceserie had op de grote circuits, is besloten om voor de Freetech 50 dezelfde formule te volgen. Het stoppen van de SOBW, gaf het idee de boost die het nodig had.


De organisatie
Op 26 februari 2014 vond de eerste vergadering plaats en werd de Stichting Freetech50 opgericht, voornamelijk om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen. Het oprichtingsbestuur bestond uit Roland Wobben als voorzitter, Martijn Stehouwer als secretaris en Geert Jellema die de functie van penningmeester op zich nam. De Stichting Freetech50 was daarmee een feit.
Roland en Geert, bestuurders van het eerste uur, staan nog altijd enthousiast aan het roer en worden door vele mensen achter de schermen ondersteund.


Doel
Stichting Freetech50 stelt zich ten doel het promoten en organiseren van wegrace evenementen, door jaarlijks een aantrekkelijke wedstrijdkalender samen te stellen en een feestavond aan het eind van het seizoen te organiseren.


Wat is Freetech50?
Freetech50 is een kans om tegen een betaalbaar tarief een kampioenschap op echt mooie en uitdagende circuits te kunnen rijden. Het technisch reglement staat een grote vrijheid toe, zodat het mogelijk is om zelf een ideale racer te kunnen bouwen en verbeteren. Wij geloven namelijk dat het technische aspect een belangrijk gedeelte van het hobbyplezier moet kunnen zijn. Bovendien geeft dit de gelegenheid om met een lager budget uit te komen dan bij veel race-klasses het geval is.


Hoe ziet een Freetech50 racer er uit?

In principe kent de fantasie hier bijna geen grenzen. Maar de meest gemiddelde racemotoren zijn voorzien van een gangbare bromfietsmotor in een oud 125cc raceframe of aangepast modern bromfietsframe.


Rennerskwartier
Wij houden van een gezelige en gemoedelijke sfeer in het rennerskwartier. De rijders zijn echte liefhebbers van de racehobby in de breedste zin van het woord. Op de baan wordt, als dat moet, scherp gereden, maar in het rennerskwartier is het een hechte groep die samen veel plezier heeft.

Je zit er een paar dagen, dus het is net een grote camping. Alle teams kennen elkaar en buurten ook bij elkaar, barbecueën samen en lenen elkaar zuigers uit. Racer naar binnen, kleedje erover, tentje dicht enz. zien we dan ook liever niet. We racen omdat we het leuk vinden, niet om nog ontdekt te worden door de MotoGP talentscout.

De Freetech50 is een zeer open club, nieuwkomers worden enthousiast opgenomen en vooruit geholpen. In de rennerskwartieren is doorgaans elektriciteit (soms wel aardig wat verlengsnoer nodig, en vergeet je campingstekker niet), water, toiletten en douchegelegenheid aanwezig. Vaak zijn er ook eettentjes en zaken als transponders huren is meestal ook geregeld. Vaak sta je verhard, soms ook op gras.

Het rijden op de grote circuits is iets bijzonders. De bewering dat het veel beter en uitdagender zou zijn op een kort circuitje klopt zeker niet. Het gevoel dat hoort bij het nemen van hogesnelheidsbochten en uitdagende bochtencombinaties is ongeëvenaard. Ondanks de bescheiden 50cc motorinhoud worden er rondetijden op het asfalt gedrukt waar veel rijders van grotere racemotoren met verbazing naar kijken.


Freetech50 en Classic 50 Eurocup
De Freetech50 organisatie werkte al jaren, en met succes, samen met de Classic50 Eurocup. Helaas is door het terugnemende deelnemersaantal de Classic50 Eurocup gestopt met het organiseren van wedstrijden. Vanaf 2023 rijden zij alleen nog demo’s. Voor sommige Classic50 rijders blijft het leuk om zo nu en dan een wedstrijd te rijden. Zij zijn dan ook van harte welkom om mee te komen strijden bij de Freetech50.


Freetech50

Samenvattend bieden wij met de Freetech50 iets dat weinig meer voorkomt. De vrijheid om je eigen racer te bouwen zoals je zelf wilt. En deze racer daarna te rijden op indrukwekkende circuits in een klasse waar kameraadschap op de voorgrond staat. Of je nu puur komt om te winnen, of gewoon wilt rijden en de van de sfeer genieten. Het kan hier!

januari 2023

Stichting Freetech50

Het bestuur:

Voorzitter
Secretaris
 
Penningmeester

Het bestuur wordt ondersteund door:

Rijders-

vertegenwoordiging

Technisch adviseurBert Smit
Facebook
Geert Jellema
Roland Wobben
Website
Astrid Wittebrood-Schouten
Foto’s website
Pascalle Eggink – Willems

Wij werken samen met:

Classic 50 Eurocup
Klassik Motorsport
Ducati Club Nederland